Wegnemen knelpunten financiering duurzame energieprojecten

De banken willen graag knelpunten wegnemen bij de financiering van duurzame projecten.

Het expertisecentrum financiering duurzame energieprojecten bundelt technische en financiƫle kennis en deelt deze met alle belanghebbenden in de markt.

Het expertisecentrum is een uitvloeisel van het SER Energieakkoord, dat in september 2013 is gesloten. De banken en de Rijksoverheid willen hiermee de financiering van duurzame projecten verbeteren.

Knelpunten in de financiering van duurzame energieprojecten doen zich vooral voor als er gebruik wordt gemaakt van nieuwe, relatief onbekende technieken. Ook kleinschaligheid en bijzondere eigendomsverhoudingen kunnen een obstakel zijn. Het expertisecentrum wil die belemmeringen wegnemen door onder meer het delen van kennis, het opstellen van standaarden en het bundelen van kleine projecten.

Het expertisecentrum speelt geen rol bij de daadwerkelijke financiering van duurzame energieprojecten. Dat is en blijft primair een taak voor de banken. Jaarlijks financieren de banken al voor 800 miljoen euro aan duurzame projecten via de Regeling groenprojecten.

(Via Nederlandse Vereniging van Banken)