Sociale investeerder haalt € 19 miljoen op bij EIF

Het Nederlandse investeringsfonds Social Impact Ventures ontvangt € 19 miljoen van het European Investment Fund (EIF) en een collectief van informele investeerders.

In totaal komt € 15 miljoen van het Social Impact Accelerator programma van EIF. Met deze laatste kapitaalinjectie krijgt Social Impact Ventures (Social IV) in totaal € 30 miljoen onder beheer. Het fonds verwacht de komende 5 jaar in totaal zo’n 15 investeringen te doen vanuit het fonds.

Social Impact Ventures

Social IV investeert alleen in bedrijven die een positieve en meetbare impact hebben op mens en milieu. Het investeringsfonds stak onder meer geld in Taxi Electric, een 100% elektrische taxiservice waar overwegend herintredende 50-plussers werken.

Daarnaast investeerde men ook in Afval Loont. Dit inzamelconcept beloont de consument voor elke kilogram ingeleverd gescheiden huishoudelijk afval.

Rendementseisen

Het fonds investeert tussen de € 500.000 tot € 3 miljoen per bedrijf. De investeringsfocus ligt bij winstgevende, Nederlandse doorgroeiers die niet afhankelijk zijn van overheidssubsidies. Om de impact van bedrijven te berekenen gebruikt Social IV het model van EIF’s Social Impact Accelerator. ‘Voordat we een investering doen kijken we naar wat de impact kan zijn bij een exit. Als daar tenminste 60% van gehaald is, gaat onze bonusstructuur pas lopen. Alleen op deze manier kun je CO2-reductie en arbeidsparticipatie vergelijken.' EIF investeerde al in 8 ‘impact’ fondsen. 'We maken gebruik van hun kennis en ervaring’, aldus Helmer Schukken fondsmanager bij Social IV in een toelichting.

De bedrijven waarin Social IV investeert moeten in de kern impact hebben en werken aan een maatschappelijk probleem, vertelt Schukken. ‘Maar het moeten ook gezonde en renderende ondernemingen zijn. Het moet niet zo zijn dat ze impact hebben door zelf minder te verdienen.’ Schukken verwacht dit jaar nog vier investeringen aan te kondigen. ‘We hebben naar 800 partijen gekeken. Met 40 zijn we nu actief in gesprek.’

Om welke bedrijven het gaat wil de fondsmanager niet kwijt. Wel dat het gaat om bedrijven in de markt van CO2-reductie, arbeidsparticipatie, fair chain — het verwerken van producten dicht bij de bron en sociale cohesie, denk aan oplossingen en persoonlijke zorg die het voor ouderen mogelijk maakt om langer zelfstandig te blijven wonen.

Ondersteuning

Het fonds biedt bedrijven naast geld ook ondersteuning, bijvoorbeeld op het gebied van hr, finance, sales en marketing. Het team bestaat uit Warner Philips (cleantech-ondernemer), ondernemer Helmer Schukken en Jelle van der Steeg (ex-Waterland). Het fonds is opgericht door investeringsmanager Machtelt Groothuis en sociaal ondernemer Willemijn Verloop.

Stichting DOEN

Social IV is niet het enige fonds in Nederland dat zich richt op maatschappelijke impact. Vergelijkbare investeerders zijn Stichting Doen van de Postcodeloterij, Dob Equity van de familie De Rijcke en Noaber Foundation van de familie Baan. Het fonds is wel het enige investeringsfonds met een sociale en maatschappelijke missie dat geld ontvangt van EIF. Naast de Luxemburgse investeringsbank participeren ondernemers, vermogensfondsen met een maatschappelijk doel en 'family offices', die werken voor rijke zakenfamilies in Social IV.

Het Europees Investerings Fonds is onderdeel van de Europese Investeringsbank. EIF biedt Europese start-ups en mkb-ondernemingen toegang tot venture capital, groeikapitaal, financiële garanties en microfinanciering.